Vrij van verslaving

Geld is één van de meest voorkomende bronnen van zorg en ellende: niet genoeg geld hebben, rekeningen, financiële liquiditeit, onvoldoende materiële zaken en financiële onzekerheid. Geld is een grotere bron van zorg voor mensen dan welk ander onderwerp dan ook. Heb je je weleens zoveel zorgen om iets gemaakt dat datgene waar je het meest bang voor was juist gebeurde? De meeste mensen nemen aan dat, hoe meer ze iets nodig hebben, des te waarschijnlijker het zal zijn dat ze het zullen krijgen. Het tegendeel is waar. Hoe meer je emotioneel iets eist, des te moeilijker het wordt om het te krijgen. Het wordt een verslaving.

Vrijheid van verslaving begint door de ‘eis’ in je hoofd om te vormen tot een ‘voorkeur’. Dit is niet alleen een spel met woorden. Het bestaat uit een fundamentele verandering in je benadering van geld. Als een eis niet wordt ingewilligd, voel je je ellendig. Wanneer een voorkeur niet wordt ingewilligd , ben je neutraal, het was per slot van rekening maar een voorkeur. Je emotionele visie bepaalt of iets een eis voor je is of een voorkeur. De verandering van een eis in een voorkeur moet je wel écht willen. Het alleen maar even denken of zeggen is niet genoeg. Als je op een diep overtuigingsniveau in staat bent om zonder geld te kunnen, komt de rijkdom naar je toe.

Klinkt het een beetje als ‘The Secret’? Vergelijk het maar eens met het zoeken naar waardering. Als je steeds buiten jezelf op zoek blijft gaan naar waardering, lukt het je nooit om die waardering uit jezelf te halen. Zo is het met rijkdom ook. Al die jaren dat je op zoek was naar rijkdom, was je op de verkeerde manier bezig en hield je dat wat je écht wenste eigenlijk tegen.

Hoe krijg je rijkdom? Door graag te geven! Iedereen zal van het leven precies dat krijgen, wat hij of zij wil geven. De mensen die deze kennis toegepast hebben in hun leven, schijnen zich nooit zorgen te maken om geld. Hun rijkdom neemt steeds meer toe. Nog wat aanvullende suggesties:

1. Wees ‘los’ met geld
Hiermee bedoelen we niet roekeloos. Zorg ervoor dat je een algemene houding van ‘losheid’ tegenover geld aankweekt. Realiseer je dat je ook zonder geld kunt. Platzak zijn mag dan niet zijn wat je prefereert, de wereld zal echt niet vergaan wanneer je al je geld zou verliezen. Nogmaals, het is niet de bedoeling dat je nonchalant of roekeloos je geld verkwist. Probeer alleen wat meer ontspannen te zijn ten aanzien van je geldzaken. Wees een beetje losser in de omgang met geld.

2. Laat het geld rollen
Ook hier bedoelen we niet dat je opeens voor Sinterklaas gaat spelen, maar dat je gedag tegen je geld moet kunnen zeggen om ervoor te kopen wat je wilt. Af en toe zul je in tweestrijd staan of je nu wel of niet een bepaald iets zult kopen. Koop het dan. Dit advies geldt alleen voor beslissingen die betrekking hebben op iets wat je intens graag wilt hebben! Het is niet de bedoeling om je aan te zetten er op uit te gaan om bewust meer dingen te kopen.

3. Denk aan andere dingen dan alleen maar aan geld
Weer bedoelen we niet dat je nooit in gedachten met geld bezig moet zijn. Waar het om gaat, is dat je je bewust wordt dat er hele werelden zijn waar geld geen rol speelt. Wat dacht je van liefde, muziek, poëzie, dans, meditatie, adem en alle essentiële dingen van een prachtig en volledig leven. Natuurlijk zal geld het makkelijker of gerieflijker maken om deze gebieden te waarderen. Maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat je je bewust wordt dat deze gebieden-zonder-geld bestaan. Besteed zo nu en dan je gedachten daar ook aan. Dat is alles. Het kost zeker geen geld om ergens aan te denken. Ook de wereld van het denken bestaat zonder geld.

(Bron: Overvloed door John Lester)