Van beperking naar verruiming!

Als je je bewust bent geworden van de overtuigingen die je blokkeren kun je aan de slag! Wat kun je doen om van remmende overtuigingen naar stimulerende overtuigingen te komen? Hier zijn 5 concrete stappen die je kunt volgen!

1. Identificeer een beperkende overtuiging.

Neem rustig de tijd om te formuleren welke overtuiging je in de weg zit. Wat houd je precies tegen? Voorbeeld: ik ben niet goed in het geven van presentaties.

2. Bedenk een nieuwe overtuiging om de oude overtuiging mee te vervangen.

Dit spreekt voor zich. Vervang ‘ik ben niet goed in het geven van presentaties’ door ‘ik ben goed in het geven van presentaties’ of ‘ik kan heel goed iets vertellen in een groep’.

3. Ontdoe de oude overtuiging van de emotionele lading.

Schrijf eens voor jezelf op wat de oude overtuiging je oplevert! Vaak realiseren we ons niet wat de redenen zijn waarom we ergens aan vasthouden. Wat levert het je op om te denken dat je niet goed bent in het geven van presentaties? Je wordt bijvoorbeeld niet voor ‘uitslover’ uitgemaakt, je hoeft geen verantwoordelijkheid te nemen voor de resultaten die je haalt, je vindt aansluiting bij mensen die ook zeggen niet goed te zijn in presenteren. Vraag je vervolgens af of deze ‘baten’ opwegen tegen de ‘kosten’.

4. Zet het bewijs van de oude overtuiging in een ander licht.

Kijk nog eens naar de ‘bewijslast’ voor je oude overtuiging en zoek daarna bewust naar ander bewijs. Bewijs als ‘er liepen 2 mensen weg bij mijn laatste presentatie’ zou je kunnen uitleggen als ‘ik heb me niet aan de tijd gehouden’ of ‘ze moesten naar een andere bijeenkomst’ in plaats van ‘ik ben niet goed in het geven van presentaties’. Hoe meer redenen je kunt vinden die je oude overtuiging in een ander licht kunt plaatsen, hoe meer die overtuiging op losse schroeven komt te staan.

5. Verzamel zoveel mogelijk bewijs voor de nieuwe overtuiging.

Overtuigingen werken op een bijzondere manier. Ze fixeren je gedachten op één ding zodat je alles mist wat daarmee niet in overeenstemming is. Als jij gelooft dat je niet aantrekkelijk bent, focus je je uitsluitend op de afwijzingen en mis je de complimentjes en telefoontjes – of je beschouwt ze als niet relevant. Hierdoor werken overtuigingen als een sneeuwbal. Hoe meer je erin gelooft, hoe meer je ervan ziet – het wordt een zichzelf waarmakende gedachte! Oftewel: als je 90% van je aandacht richt op die 10% die niet goed gaat, ga je na verloop van tijd denken dat 90% niet goed gaat…

Bij stap 5 komt het er dus op aan om zoveel mogelijk bewijs te vinden voor je nieuwe overtuiging: ‘ik ben weer gevraagd om een presentatie te doen tijdens de volgende vergadering’, ‘ik heb een paar complimenten gekregen na mijn vorige presentatie’, ‘ze luisteren aandachtig naar me’ etc. Hoe meer bewijs je kunt verzamelen, hoe sterker je de nieuwe overtuiging in je functioneren kunt verankeren! En daarmee wordt de nieuwe overtuiging je nieuwe waarheid.