Tip 7 – Ruim je bureau op!

Je werkplek opruimen, betekent simpelweg alle dingen weg halen die je afleiden. Niet alleen op je bureau, maar vooral ook op je computer. Een opgeruimd bureau betekent ruimte in je hoofd. Hoe doe je dat?

  1. Verzamel alle papieren op je bureau (inclusief post-its, mededelingen en andere losse velletjes) en stop ze in je bakje of leg ze voor je op een stapel. Bekijk ze één voor één en berg ze op of gooi ze weg.
  2. Doe hetzelfde met alle andere losse mappen en stapeltje die je op of rond je bureau hebt liggen: maak er een actiepunt van, berg het op of gooi het weg.
  3. Verwijder alle leuke ‘dingetjes’ van je werkplek: posters, foto’s, stressballetjes, spiegels, klokken etc. Hoe meer snuisterijen je hebt staan, hoe meer afleiding!
  4. Haal alle icoontjes van je computer en zorg voor een rustig werkblad. Sluit alle programma’s af waar je niet mee aan het werk bent.

Pfff! Een rustige werkplek. Gebruik desnoods oordoppen of een koptelefoon als je je niet kunt concentreren door het lawaai of als mensen te vaak een praatje komen maken.

Nu kun je je eindelijk concentreren op je werk. Weerhoud jezelf ervan om je e-mails te bekijken, werk niet aan 5 verschillende projecten tegelijk, open niet je Facebook account en laat je telefoon maar even gaan. Werk aan dat ene project en doe dat met je volle aandacht totdat het af is. Daarna mag je jezelf belonen! Haal alles van je bureau en je computer af waardoor je wordt afgeleid, focus maar op één taak en je ziet je productiviteit met sprongen omhoog gaan.