Klein denken als geheim van groot succes!

“Een doel is een droom met een deadline.” – Brian Tracy

Een nieuw jaar betekent voor veel mensen nieuwe ideeën, nieuwe doelen en vooral nieuwe (of soms ook oude) goede voornemens.

Maar wat als het bereiken van je doel een iets te grote uitdaging is? Ben je er bewust van wat je blokkeert? Denk je dat je doelen eenvoudigweg te groot zijn om te halen? Heb je het gevoel dat je altijd pech hebt? Of komt het omdat je je doelen niet graag genoeg wilde bereiken?

Waarschijnlijk ligt het aan geen van bovenstaande redenen. Het grootste struikelblok bij het bereiken van je doelen is dat je niet klein genoeg denkt!

De gouden regels van een doel
Over doelen stellen zijn honderden boeken geschreven. We hebben de belangrijkste stappen nog eens voor je op een rijtje gezet.

  1. Besluit wat je wilt
  2. Verkondig je droom aan vrienden en familie
  3. Bepaal een deadline
  4. Breek je doel op in kleine stappen
  5. Zoek iemand op die een soortgelijk doel heeft behaald en bestudeer (en kopieer) zijn of haar instelling en overtuigingen
  6. Geloof dat het mogelijk is
  7. Kom overtuigd in actie
  8. Herhaal stap 6 en 7 elke dag

Er is niks mis met deze stappen – ze werken echt. De uitdaging ligt in het geloof dat de doelen die we onszelf stellen echt haalbaar zijn.

Een overtuiging oftewel ergens in geloven, is als een spier; als je niet regelmatig traint, blijft de spier slap en nutteloos.

Als je jezelf dus een groot en uitdagend doel stelt, vereist dat dat je geloof (je overtuiging dat je dat doel gaat halen) net zo groot is. Het is niet belangrijk dat je het héél graag wilt en dat je aan veel mensen hebt verteld wat je van plan bent als je niet ook voor meer dan 100% overtuigd bent dat je het gaat halen. Het is deze ijzersterke overtuiging die je handelingen het meest beïnvloed.

Grote doelen + weinig overtuiging = ?

  1. We stellen onszelf een uitdagend doel (overigens is dit vaak hetzelfde doel dat we ons al jaren voornemen…)
  2. We zeggen tegen onszelf ‘ik moet iets meer gemotiveerd zijn’ of ‘ deze keer wil ik het ècht heel graag’
  3. We maken een plan van aanpak
  4. We zetten een paar stappen…
  5. En dan PATS! We ervaren onze eerste tegenslag of we missen een deadline en we raken compleet van de wijs

Je kunt de klok erop gelijk zetten dat onvoorziene omstandigheden zich aandienen. Vrienden bellen op met veel leukere plannen voor het weekend dan jij had, je kunt je niet bedwingen om dat laatste koekje toch ook nog maar op te eten, de computer slaat vast of de lijst met actiepunten voor deze week is langer dan de week zelf… Dit leidt tot schuldgevoelens, tot heeeel logische verklaringen waarom het eigenlijk toch niet zo dringend was, tot gedachten als ‘het is nu niet een goed moment om te beginnen’, of ‘ik begin volgende week wel’.

Al deze gedachten en verklaringen veranderen je van iemand die supergemotiveerd en gefocust is in een slapjanus die teleurgesteld is en de dingen voor zich uitschuift. Je stelt jezelf elk jaar dezelfde doelen en ervaart elk jaar dezelfde desillusie.

Maar wat is nou de oplossing? Denk klein!

De kracht van klein denken

Dit artikel begon met de belofte van een ‘kleine’ oplossing voor een grote uitdaging.

We bespraken hoe de traditionele methode voor het stellen van doelen werkt, en hoe het realiseren ervan wordt beperkt door de grootte van de overtuiging die je hebt. Met dat gegeven in het achterhoofd komt hier de oplossing!

Begin met een klein doel. En dat betekent echt SUPER klein.

Dit is compleet anders dan het opbreken van een doel in kleinere stukjes – begin met het formuleren van een klein doel.

  • Als je doel is om 10 kilo af te vallen, verander dat dan in: ‘ik eet deze week één gezond ontbijt’.
  • Als je doel is om een eigen bedrijf te beginnen, verander dat dan in: ‘deze week ga ik één ondernemer interviewen’.

Nogmaals, het is niet de bedoeling om je grote doelen op te breken in kleine stappen. Formuleer allereerst een klein doel en maak deze waar. Het maakt niet uit als dat kleine doel niks te maken heeft met je grote doel of droom – begin eerst maar eens wat doelen te halen.

De redenering hierachter is heel eenvoudig. Je moet momentum opbouwen, en je krijgt meer momentum na het halen van een paar overwinningen. Dat wil niet zeggen dat je geen grote dromen en doelen meer mag hebben of opschrijven. Het gaat er allereerst om zelfvertrouwen en momentum te creëren.

Een doel halen (hoe klein ook) is een stuk beter dan het nemen van (slechts) een stap, vooral als je niet gewend bent grote doelen te stellen en te bereiken.

Het doel van deze kleinere doelen is niet om je dichter bij je (grote) doel te krijgen, maar om ‘de vaardigheid van de overtuiging’ te ontwikkelen. De overtuiging dat je doelen kunt bereiken – niet alleen maar stappen kunt zetten!

Nieuwe gouden regels!

Hier is een nieuwe manier om doelen te formuleren EN ze te bereiken.

  1. Kijk eens terug naar alle doelen die je in het verleden hebt geformuleerd, maar niet hebt gehaald
  2. Kies nu ÉÉN doel uit dat je nog steeds zou willen bereiken
  3. Reduceer het naar een kleiner doel – iets wat je in 3 tot 7 dagen kunt bereiken
  4. Handel en haal je doel
  5. Kies een ander (klein) doel uit
  6. Voer het uit
  7. Doe dit totdat je een stuk of 5 doelen hebt gehaald. Probeer het volgende doel steeds iets groter te maken dan het vorige
  8. Nu ben je klaar om je grote doel te bereiken!

Het bereiken van grote doelen is net als een heuvel oplopen: hoe meer momentum je hebt, hoe makkelijker het is om boven te komen.

Wat je grote dromen en wensen ook zijn, zet ze even aan de kant. Begin met een paar kleine doelen te halen om voor jezelf momentum te creeren. Daarna gebruik je dat momentum om je grootste droom waar te maken!

Bron: Lewis Howes