Toen mijn huidige interim-directeur mij confronteerde met een ‘kado’, dat ik met de helft van mijn eigen tijd moest betalen, keek ik wel even vreemd op. De nieuwsgierigheid werd gewekt bij een informatiebijeenkomst en ik besloot zo open mogelijk het kado te aanvaarden. De beste keuze die ik in jaren heb gemaakt. Vlak voor het PDS heb ik een assessment gedaan, waarin geconcludeerd werd dat ik wel wat meer vertrouwen in mezelf mocht hebben. Makkelijk gezegd, want hoe geef je daar nu invulling aan. Onvoorstelbaar dat ik na 4 dagen PDS boordevol zelfvertrouwen huiswaarts keerde. Wat zou ik graag dat assessment overdoen! PDS heeft mij een spiegel voorgehouden, waarin ik veel dingen herkende en herontdekte. PDS was één grote stimulans om aan het werk te gaan met het enorme potentieel dat in mij zit. Het nare gevoel om aan het werk te moeten gaan met vaardigheden die ik niet goed beheers, is omgezet in een verlangen om juist deze vaardigheden te ontwikkelen. Het gevoel dat mij van alles overkwam werd omgezet in een bewustwording dat ikzelf de touwtjes in handen heb. Keuzes maken doe jezelf. ‘Heb vertrouwen’ was de boodschap van de cursusleiders Liesbeth en Geert, oordeel na vier dagen. Succes is een keuze, dit geldt ook voor de PDS ervaring. Mijn oordeel is dat de keuze of PDS een succes wordt en blijft vooral bij jezelf ligt.

De deelnemerslijst bestond uit collega-teamleiders. Bij de PDS afsluiting was ik niet alleen fier en trots op mezelf, maar ook op mijn collega’s. Een betere vorm van teambuilding heb ik nog niet meegemaakt. En dat we de PDS-ervaring delen is zeker van toegevoegde waarde. Ik ben nu bezig om mijn opgedane zelfvertrouwen te verankeren. Vele praktische hints en tips pas ik nu al toe. Ik boek nu al de eerste resultaten en dat geeft direct weer nieuwe energie om door te gaan. Mijn directe omgeving heeft al diverse signalen afgegeven dat ik positief veranderd ben en ik merk dat mijn positieve instelling aanstekelijk werkt. Een enkeling roept dat ik wel mezelf moet blijven, maar ik ben nog nooit zo mezelf geweest. En o ja, Rick, bedankt voor het waardevolle kado!

Johan van den Berg
teamleider ICT Beheer gemeente Noordwijk
september 2005


Woensdagochtend om 9:30 uur gestart en lang doorgegaan ‘s avonds. Zeer veel opgenomen deze dag en na een heerlijke douche naar bed. Eigenlijk is dit de vermoeiendste dag geweest daarna gaat het steeds beter. De (her)conditionering wordt eigenlijk al een feit tijdens deze dagen. En het is grappig om te zien dat deze training, gericht op de persoon, ook een groot groepsgevoel teweeg brengt bij alle teamleiders van de gemeente Noordwijk. Niet in de laatste plaats doordat iedereen verschrikkelijk diep gaat en zich in de groep ook vrij voelt om emoties te tonen die anders onzichtbaar blijven. Maar ook om verschrikkelijk met elkaar te lachen tijdens de verschillende deelsessies. Ook het evenwicht in de aangeboden sessies en de wisselingen tussen Geert en Liesbeth zijn evenwichtig en welkom. Geert soms heel serieus en daarna Liesbeth die een onderwerp dan weer luchtig wist te brengen maar ook onverwachte gevoelens naar boven weet te brengen. Dank je Liesbeth! Op het werk zijn we er met zijn allen van doordrongen dat we een unieke ervaring delen. Eén collega zie en hoor ik elke dag groeien. Er is een teamleider die voor het PDS een assessment wat minder heeft gemaakt dan verwacht. Maar die zegt na PDS ervaren te hebben: ‘Dat assessment wil ik nog wel eens overdoen!!!’ Dit zegt naar mijn mening genoeg. Vandaag gaat het beter dan gisteren, maar minder goed dan morgen! Dit motto en mijn gestelde doel herhaal ik elke dag voor mijzelf. Bedankt Liesbeth en Geert voor deze unieke ervaring. Uitsmijter: Een lach is het woord der wereldtaal dat door een ieder wordt verstaan (A. Brouwer).

André Beukers
teamleider gemeente Noordwijk
september 2005


Door mijn werkgever werd ik opgegeven voor het Personal Development Seminar. Het werd gebracht als een cadeautje van de werkgever. Aangezien ik als personeelsadviseur meer van dergelijke trainingen heb ondergaan had ik er bij voorbaat al veel zin in omdat het in mijn werkterrein ligt en dit soort trainingen mij erg aanspreken. Echter, PDS overtreft alles! PDS is 4 dagen volledig met jezelf bezig zijn, eens tijd nemen om na te denken over de keuzes die je in je leven hebt gemaakt zowel privé als in je werk. Wat heb ik allemaal in mijn rugzak zitten die mij maken tot wie ik ben. Sommige deelnemers, waaronder ikzelf, zijn diep gegaan. Emoties komen naar boven en het mooie is, je hebt inmiddels met elkaar een band opgebouwd waardoor je je emoties durft te laten gaan. Je krijgt steun uit onverwachte hoek, prachtig, ik wist niet dat ik zulke geweldige collega’s had! Maar, PDS is vooral vooruitkijken en het zelfbewust worden over wie je bent en waar je naar toe wilt, het helpt je bewust te worden van de keuzes die je maakt. Het ontbrak mij nog wel eens aan zelfvertrouwen, maar nu weet ik ook dat ik er mag zijn en dat ze niet om mij heen kunnen. Ik kan je zeggen, dat voelt goed! Natuurlijk zal de een meer uit PDS halen dan de ander, het ligt er helemaal aan hoe je je er voor open stelt. Maar 1 ding adviseer ik aan alle toekomstige deelnemers van PDS: ga het positief in en stel je er voor open! Maar vooral, geniet van de tijd die je met PDS bezig bent, de tijd die je met jezelf bezig bent, het is het waard! Tot slot wil ik Liesbeth en Geert ontzettend bedanken voor de 4 intensieve dagen, dankzij jullie was het voor mij in ieder geval een groot succes. Tot over 10 jaar, want dan kom ik PDS nog een keer volgen!

Gisela Bierens
personeelsadviseur gemeente Noordwijk
september 2005