Liesbeth van HeesIn 1995 heb ik voor het eerst kennis gemaakt met PDS. Ik was onder de indruk van de gepresenteerde materie en vooral van het effect daarvan op de persoonlijke ontwikkeling van deelnemers in zo’n relatief kort tijdsbestek van vier dagen. Veel van de principes die in PDS aan bod komen, gebruik ik dan ook nog dagelijks in de praktijk. In dat opzicht durf ik te stellen dat PDS een ervaring voor het leven is!

Tal van vragen zijn de afgelopen jaren voorbij gekomen. Wat is voor mij belangrijk? Wat wil ik in het leven? Hoe kan ik makkelijker ‘nee’ zeggen? Wat kan een volgende stap in mijn werk zijn? Hoe kan ik wat positiever in het leven staan? Hoe krijg ik meer balans tussen werk en privé? Wat houdt mij nu eigenlijk tegen?

Deelnemers van verschillende leeftijden, met verschillende opleidingen en ervaringen uit verschillende organisaties blijken uiteindelijk toch een aantal vragen met elkaar gemeen te hebben: hoe haal ik meer uit mijn leven? Waar word ik blij van? Op welke vlakken kan ik mijzelf nog verder ontwikkelen? Iedere keer ben ik weer getuige van het bijzondere proces dat onze deelnemers doorlopen in vier dagen. En iedere keer ben ik weer blij dat wij daaraan een bijdrage hebben mogen leveren. Prachtig om te zien hoe mensen op zaterdag de training verlaten en stuiteren van de energie! Het liefst die avond nog aan de slag gaan! Meer uit het leven willen halen!

Inmiddels zijn onze activiteiten al weer aardig uitgebreid. Naast PDS geef ik ook 1-op-1 training aan individuen. Verder houd ik mij bezig met teambuilding en begeleid ik werkconferenties binnen organisaties. Dit kan gaan over het onderzoeken van het verandervermogen van een afdeling of organisatie, het ondersteunen bij de totstandkoming van bedrijfsplannen of het begeleiden bij trajecten die met de cultuur van de organisatie te maken hebben. Vaak in de rol van procesbegeleider, want het gedrag van mensen blijft mij het meeste boeien.

Professioneel gezien ben ik eerst tien jaar werkzaam geweest als account manager en account director in de reclamewereld. De behoefte om maatschappelijk relevant bezig te zijn, werd steeds groter en daarom heb ik op een gegeven moment besloten weer een studie op te pakken. Uiteindelijk heeft dit er in geresulteerd dat ik in de avonduren Pedagogische Wetenschappen heb gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en daarin cum laude ben afgestudeerd. Na een aantal jaren als pedagoog werkzaam te zijn geweest, ben ik nu al weer jaren betrokken bij Exelix. Vanuit de gedachte dat de persoonlijkheid van volwassenen zijn oorsprong vindt in de kindertijd, heb ik overigens in mijn werk en specifiek in PDS veel profijt van de, tijdens mijn opleiding, opgedane kennis.

Ik beschouw mijn werk in het algemeen en PDS in het bijzonder nog steeds als een fantastische ervaring, nu vanaf de andere kant, in de rol van begeleider en trainer. En het stemt mij tevreden dat ik in die hoedanigheid een bijdrage mag leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van anderen. Want PDS gun je iedereen!

Liesbeth van Hees
directeur