Van weerbaarheid naar assertiviteit

Het vergroten van zelfvertrouwen en assertiviteit is waarschijnlijk een stuk makkelijker dan je denkt. Wanneer mensen het hebben over het vergroten van hun assertiviteit bedoelen ze doorgaans het volgende:

‘Hoe kan ik me beter wapenen tegen de druk van dominerende mensen?
‘Hoe kan ik wat meer controle uitoefenen in situaties die belangrijk voor me zijn?’

Als je assertiever wilt optreden, meer invloed wilt uitoefenen en krachtiger over wilt komen, kijk dan eens naar de onderstaande suggesties. En, zoals je bij PDS geleerd hebt, alleen de daad verandert wat IS in wat moet ZIJN. Dus, oefenen, oefenen, oefenen!

  • Zorg dat je op de hoogte bent van alle feiten met betrekking tot een bepaalde situatie en houd de details bij de hand. Voorbereiding!
  • Anticipeer en bereid je voor op het gedrag van de ander en zorg dat je je antwoord klaar hebt. Oefen desnoods thuis d.m.v. een rollenspel en schrijf verschillende scenario’s uit. Mobiliseer ook medestanders.
  • Bedenk van tevoren een aantal goede, open vragen en gebruik ze. Hierdoor neem jij het initiatief en haal je de wind uit iemand anders’ zeilen. Laat je niet van de wijs brengen.
  • Herconditioneer jezelf en oefen op alternatieve reacties op bijvoorbeeld verbaal geweld, verzoeken die je niet wilt uitvoeren, insinuerende opmerkingen etc. Schrijf ze desnoods ergens op en houd ze bij de hand. Hierdoor doorbreek je je oude, automatische patronen van reageren. Oefen ook op het vragen om meer tijd en laat je niet dwingen direct te antwoorden. Visualiseer hoe je krachtiger, rustiger en goed voorbereid overkomt.
  • Heb vertrouwen in je mogelijkheden om jezelf – en de situatie waarin je je bevindt – te veranderen.