Innerlijke rust

Het is niet altijd mogelijk om een situatie te veranderen, maar een andere kijk op een situatie kun je jezelf aanleren. De onderstaande technieken zijn op dit principe gebaseerd. Ze stellen je vooral in staat om je eigen kijk en reactie op een situatie te veranderen en zullen je helpen om je innerlijke rust weer terug te vinden.

Tip 1 – Gebruik humor

Humor is één van de beste en snelste manieren om stress te verminderen. Humor werkt echt! Het helpt je om je hersens op een andere manier te laten denken en werken. Het leidt je af van waar je je in vast gebeten hebt en opent je blikveld. Alleen dit al is genoeg om de stress te verminderen. Een beetje lachen helpt je om op een andere manier tegen dingen aan te kijken. Er wordt weleens gezegd, dat je bent wat je eet – nou, zo ben je ook wat je kijkt! Negatieve, gewelddadige, nare beelden, acties, taalgebruik en geluiden zijn een vorm van negatieve conditionering. Ze veroorzaken stress, angstgevoelens en hebben een negatieve invloed op je gezondheid.

Dus, verander je gewoonten: ga in lachtherapie, koop een stapel boeken met flauwe moppen of schaf alle video’s aan van André van Duin. Het maakt niet uit hoe je jezelf aan het lachen maakt, maar lachen lucht enorm op!

Tip 2 – Ga wandelen en spreek jezelf toe

Maak even een ommetje. Verlaat het gebouw en ga naar buiten! Verander je omgeving. Adem diep in en ruik de bomen, de regen, bloemen, uitlaatgassen, etc. Het maakt niet uit wat. Stimuleer je zintuigen met nieuwe dingen. En als je de deur uit loopt, zeg dan tegen jezelf:

‘(je naam) loopt nu de deur uit..’
En als je buiten bent, zeg dan:
‘(je naam) loopt nu buiten …’

Je kunt ook een stukje gaan rennen of een paar keer goed hoog springen, een balletje gaan trappen, afval opruimen, etc. Zolang je maar beweegt. Zodra je van je stoel komt en beweegt, verdwijnt de stress uit je lijf en word je vanzelf rustig.

Tip 3 – Drink een glaasje water

Drink een groot glas of een flesje water (halfvol natuurlijk!!). Waarom? We drinken niet genoeg water! Gewoon water, geen thee, koffie, cola, AA-drank, bier, vruchtensap of iets anders…

Al je organen, inclusief je hersenen, zijn sterk afhankelijk van water om goed te kunnen functioneren. Zo zit je lichaam in elkaar. Als je niet genoeg water drinkt, functioneer je niet optimaal en krijg je last van stress. Fysiek en mentaal. Kantoorgebouwen zijn vaak erg droog door airconditioning etc. waardoor mensen nog meer last hebben van uitdroging. Je hebt tussen de 4 en 8 glazen water per dag nodig om je lijf en je hersenen daarvoor te behoeden. Als je een fles water op je bureau zet, drink je ‘m vanzelf op. Zo zijn mensen nou eenmaal….

En als je veel drinkt, moet je ook wat vaker naar de wc. Dan krijg je meteen weer een beetje beweging en daar ontstress je weer van!

Tip 4 – Doe een dutje

(Een ‘uitdaging’, maar niet onmogelijk!) Doe je ogen even dicht… De manier van Moeder Natuur om weer energie bij te tanken. Ga tussen de middag op een bankje zitten of in je auto en doe een hazenslaapje van 10 tot 30 minuten. Je knapt er enorm van op. Als een kleine siësta niet mogelijk is op je werk, kijk dan of je ademhalingsoefeningen kunt doen. Ook daarmee hervind je je innerlijke rust.

Tip 5 – Praat er met iemand over

Praat er met iemand over. Of schrijf het van je af. Het gevoel overal alleen voor te staan, draagt bij aan het vergroten van stress. Iemand anders deelgenoot maken van je gevoelens is de halve oplossing.